luni, 7 martie 2011

8 MARTIE

           
             Zi asteptata cu nerabdare de doamne si domnisoare, pe 8 martie, la inceput de primavara, se sarbatoreste FEMEIA - Ziua Femeii si Ziua Mamei, prilej de a darui flori si cadouri simbolice tuturor femeilor din viata noastra.
          In intreaga lume, acesta zi este dedicata femeii, insa are o dubla semnificatie. Daca in tarile Europei Occidentale ziua de 8 martie este asociata cu lupta femeii moderne pentru emancipare, in tarile baltice se pune mai mult accent pe Ziua Mamei, cand copiii si barbatii daruiesc mamelor, sotiilor sau prietenelor flori, felicitari si mici cadouri, in semn de multumire, respect si iubire.
           Se spune ca Ziua Mamei isi are originile in Grecia Antica, in festivalul dedicat mamei tuturor zeilor si zeitelor din Olimp, Rhea, zeita pamantului. Deasemenea, in Roma, sarbatoarea era cunoscuta sub denumirea de Hilaria si tinea 3 zile (15 – 18 martie), fiind dedicata aceleiasi mame a tuturor zeilor, cunoscuta insa sub numele de Cybele.
In Statele Unite ale Americii, Julia Ward Howe este cea care a propus pentru prima data, in anul 1872, sarbatorirea Zilei Mamei drept o zi dedicata pacii.