sâmbătă, 25 iunie 2011

Calatorind pe meleaguri buzoiene

Excursie pe Valea Slanicului
Imediat după trecerea podului peste râul Buzău, intrăm în Mărăcineni, vechi vad de trecere. A fost, printre altele, punct strategic în timpul războaielor şi gazdă a mai multor familii de imigranţi bulgari refugiaţi aici în anii 1828-1829 în urma invaziei otomane.
Depăşind satul Mărăcineni. Şoseaua străbate pe primii 15 km o zonă de câmpie, însoţind paralel, pe stânga, cursul Buzăului. În localitatea Săpoca se află confluenţa dintre Buzău şi Slănic.
Urmărind valea Sărăţelului cale de 8 km, străbatem localităţile Valea Nucului, Pleşcoi, Berca. Din punct de vedere turistic, Berca este principalul punct de acces spre rezervaţia Vulcanilor Noroioşi de la Pâclele-Beciu. Drumul pe care ne angajăm se bifurcă: o parte de îndreaptă spre stânga către Pâclele Mici, cealaltă ramificaţie ne conduce la Pâclele Mari.
            Vulcanii noroiosi s-au format datorita emanaţiilor de gaze, care ies din adânc la suprafaţă, antrenând în drumul lor apa, marne, gaze, argile,transformându-le într-o pastă noroioasă ce se depune la suprafaţă în jurul craterelor. Înălţimea conurilor atinge 3-4 metri la Pâclele Mari (cu suprafeţe mai întinse şi cratere mai mari) şi 4-7 metri la Pâclele Mici (unde suprafeţele şi craterele sunt de dimensiuni mai reduse).


Din Beceni pornim pe drumul local modernizat şi lung numai de 3 km, pentru a admira localitatea Arbănaşi. Aici se află cea mai veche aşezare petroliferă de pe plaiurile buzoiene şi o tabără şcolară de vacanţă.Înaintând pe valea Slănicului intrăm în hotarul comunei Mânzăleşti, aşezare menţionată pentru prima dată într-un hrisov dat de Radu de Afumaţi în 1522. Legendele locale atribuie înfiinţarea aşezării lui Negru Vodă.
La confluenţa pârâului Jgheabului cu Slănicul se află Grunjel-martor de eroziune, interesant monolit de marne albe cimeritice. Aici în punctul La Grunj , apa Slănicului asaltează silueta piramidală a unui bloc de rocă alcătuit din tufuri dacitice , de culoare alb verzuie, de vârstă tortoniană. Spectaculozitatea acestui bloc de rocă, constă in faptul că depozitul de tuf este prins între strate de marne şi gresii, dispuse în strate redresate până aproape la verticală.            Emblematică este imaginea crucii din lemn pe care stânca o poartă.
Pe valea Slănicului urcăm drumul care înaintează paralel cu râul, având  pe latura opusă peretele abrupt al unui masiv de sare.Din Lopătari urmând aşa numitul „plai al Nucului” situat pe malul stâng al Slănicului am ajuns la frumosul lac Mocearu. Lacul Mocearu este situat în N-V localităţii Chiliile din judeţul Buzău.
Terca este un sat din bazinul superior al răului Slănic, la circa 12 km amonte de Lopătari. Se poate ajunge aici şi din valea Bâsca Mică, dar după ce se trece peste sectorul cel mai îngust şi mai scund al Culmei Ivâneţ (între satele Vadu Oii şi Ploştina). În nordul satului Terca, în cătunul Cloajna, dincolo de o livadă de pruni, într-o poiană la baza versantului stâng al râului Slănic, într-un perimetru de câţiva metri se produc emanaţii de gaze care se autoaprind.

luni, 7 martie 2011

8 MARTIE

           
             Zi asteptata cu nerabdare de doamne si domnisoare, pe 8 martie, la inceput de primavara, se sarbatoreste FEMEIA - Ziua Femeii si Ziua Mamei, prilej de a darui flori si cadouri simbolice tuturor femeilor din viata noastra.
          In intreaga lume, acesta zi este dedicata femeii, insa are o dubla semnificatie. Daca in tarile Europei Occidentale ziua de 8 martie este asociata cu lupta femeii moderne pentru emancipare, in tarile baltice se pune mai mult accent pe Ziua Mamei, cand copiii si barbatii daruiesc mamelor, sotiilor sau prietenelor flori, felicitari si mici cadouri, in semn de multumire, respect si iubire.
           Se spune ca Ziua Mamei isi are originile in Grecia Antica, in festivalul dedicat mamei tuturor zeilor si zeitelor din Olimp, Rhea, zeita pamantului. Deasemenea, in Roma, sarbatoarea era cunoscuta sub denumirea de Hilaria si tinea 3 zile (15 – 18 martie), fiind dedicata aceleiasi mame a tuturor zeilor, cunoscuta insa sub numele de Cybele.
In Statele Unite ale Americii, Julia Ward Howe este cea care a propus pentru prima data, in anul 1872, sarbatorirea Zilei Mamei drept o zi dedicata pacii.


duminică, 30 ianuarie 2011

Imagini scoala -activitati


Portofoliul- metoda alternativa de evaluare

PORTOFOLIU
           
              Clasa: a VIII-a
            Tema: Calatorind prin Romania
            Durata: semestrul I
      Competenţe vizate:
·         creativitatea şi capacitatea de a analiza
·         gândirea critică şi gândirea sistemică
·         abilităţi interpersonale şi de colaborare
·         studiu individual
·         identificarea, formularea şi soluţionarea problemelor
·         abilităţi de comunicare orală, scrisă şi media
            Observaţii:
            Preocupată fiind de cultivarea gustului pentru cunoasterea elementelor geografice ale tarii noastre în rândul tinerilor atât în cadrul curricular, cât şi în cel extracurricular, am propus realizarea unor serii de materiale /activităţi în rândul elevilor de clasa a VIII-a, care au constat atât în citirea şi realizarea unor referate geografice, cât şi în prezentarea propriilor impresii în urma participării la diferite evenimente cum ar fi excursiile scolii noastre , colocvii,etc.
            Pentru unitatea de învăţare RELIEFUL ROMANIEI am propus următoarele cărţi si publicatii:
  • Calatorind prin tara, Victor Tufescu
  • Lumini Muscelene, Dumitru Baciu
  • Calatorind prin Delta Dunarii, Raul Calinescu
  • Romania Potential Turistic, Mihai Ielenicz ,Laura Comanescu
  • Revista Terra Magazin
            Piese pentru portofoliu
  • Referate pe diferite teme geografice
  • Desene care să ilustreze diferite peisaje din materialele lecturate sau ilustraţii posibile de carte, realizate mai ales de elevii cu inteligenţă vizuală
  • Înregistrări, fotografii care reflectă activitatea individuală sau de grup a elevului ( vizite la case memoriale,edificii istorice, muzee, excursii geografice,etc. )
  • Materiale pentru revista şcolii.
  • Fişe de autoevaluare
  • Eseuri evaluative din partea profesorului
            Evaluarea portofoliului va presupune trecerea în revistă a materialelor, pe baza unor criterii stabilite în prealabil: conformitatea cu materia predată, creativitatea, originalitatea lucrărilor. În ansamblu, va prima calitatea, nu cantitatea.
            Elevii îşi vor selecta produsele pe care le consideră cele mai relevante, în funcţie de această tipologie şi de criteriile de evaluare care le-au fost făcute cunoscute.
           
            Enunţuri pentru fişele de autoevaluare:
Am învăţat.......................................................................................................................................................................................
Am fost surprins de faptul că.......................................................................................................................................................
Cel mai uşor a fost să.....................................................................................................................................................................
Cel mai mult mi-a plăcut să............................................pentru că..............................................................................................
Am întâmpinat următoarele dificultăţi........................................................................................................................................
Consider că activitatea mea în perioada............................ a fost..............................................................................................
Pe viitor, îmi propun să.................................................................................................................................................................
           
           

                    




              Evaluarea portofoliului de către profesor


 Criterii de apreciere şi indici pentru evaluarea portofoliului

DA
PARŢIAL
NU
OBSERVAŢII

1. PREZENTARE
– evoluţia evidenţiată faţă de prima prezentare a portofoliului;
– dacă este complet;
– estetica generală.
2.REZUMATE
– cu ceea ce a învăţat elevul şi cu succesele înregistrate;
– calitatea referatelor;
– concordanţă cu temele date;
– cantitatea lucrărilor.
3. LUCRĂRI PRACTICE
– adecvarea la scop;
– eficienţa modului de lucru;
– rezultatul lucrărilor practice;
– dacă s-a lucrat în grup sau individual;
– repartizarea eficientă a sarcinilor.
4. REFLECŢIILE elevului pe diferite părţi ale portofoliului;
– reflecţii asupra propriei munci;
– reflecţii despre lucrul în echipă (dacă e cazul);
– aşteptările elevului de la activitatea desfăşurată.
5. CRONOLOGIE
– punerea în ordine cronologică a materialelor.
6. AUTOEVALUAREA elevului:
– autoevaluarea activităţilor desfăşurate;
– concordanţa scop-rezultat;
– progresul făcut;
– nota pe care crede că o merită.
7. ALTE MATERIALE, calitatea acestora;
– adecvarea la tema propusă;






           


Locuri demne de vizitat



vineri, 28 ianuarie 2011

Violenta naste violenta

Violenţa este o problemă care îşi face simţită prezenţa din ce în ce mai mult în societate, iar de câţiva ani şi în şcoală.
Există un nivel de indisciplină inerent în şcoli, ca rezultat al faptului că elevii sunt la o vârstă la care sunt tentaţi să treacă peste reguli, iar această indisciplină poate duce la un comportament violent. Lipsa modelelor sociale, mediatizarea excesivă a cazurilor de violenţă şi indisciplină pot influenţa comportamentul elevilor, aceştia putând fi tentaţi să imite acţiunile văzute la televizor. Societatea românească trece printr-o criză din punctul de vedere al valorilor sociale. Violenţa este din păcate pentru mijloacele de informare în masă o afacere rentabilă, iar formele dramatizării şi exagerării atrage publicitatea dorită, rating-ul. În mass-media se pune accentul pe ideea că nu este nevoie să ai multă şcoală pentru a avea succes în viaţă şi că succesul se măsoară în primul rând prin bani. Aceste modele sunt perpetuate şi în familie, şi pe stradă, iar şcoala are puţine şanse de a schimba mentalitatea elevilor în condiţiile în care toate celelalte surse de informare spun contrariul. Copiii sunt în şcoală şase sau şapte ore pe zi. În rest sunt acasă, pe stradă, se uită la televizor. Tot ce învaţă în şcoală – cum să vorbească, cum să se poarte – este contrazis de ce văd în rest. Părinţii nu se implică suficient. Tema „violenţa” invită din păcate şi la respingerea vinovăţiei şi a răspunderii. Părinţii pot înfiera educaţia lipsă sau greşită din familie. Şcoala singură nu poate să reziste tendinţei actuale. Este nevoie de o politică hotărâtă de combatere a violenţei sociale şi de educare a adulţilor.
Agresiunile întâlnite în şcoală sunt injuriile, jignirile, îmbrâncelile, intimidările, vulgarităţile. Conflictele au de cele mai multe ori o justificare minoră, însă pot culmina cu agresiuni fizice. Altă problemă este aceea a taxelor de protecţie cerute de elevii mai mari sau de persoane din afara şcolii. Elevii nu discută cu profesorii şi preferă să-şi rezolve singuri conflictele ce apar între ei, fără implicarea cadrelor didactice, dar simt nevoia unor ore în care să discute despre problema conflictului, metode şi tehnici de negociere a
conflictelor sau despre consecinţele comportamentului violent. Este necesară prezenţa în fiecare şcoală a unui psiholog care să consilieze elevii şi să colaboreze cu profesorii, dar se face simţită şi necesitatea educării părinţilor, mai ales că unele conflicte au fost escaladate tocmai prin implicarea acestora, ajungându-se la ameninţări cu moartea şi bătăi în plină stradă. Situaţia devine problematică atunci când aceste incidente se repetă foarte des, fie când violenţa este foarte puternică sau se manifestă asupra profesorilor. Sunt necesare măsuri pentru întărirea securităţii, respectiv angajarea unor firme de pază şi o mai bună colaborare cu poliţia, instalarea unor sisteme de supraveghere video în curtea şi holurile şcolii.
În această problematică este vorba de răspunderea cetăţenilor, adolescenţi şi adulţi deopotrivă. O importanţă deosebită o are întrebarea pedagogică, cum pot învăţa copiii şi adulţii să-şi recunoască răspunderea de a avea o atitudine clară faţă de violenţă, să exerseze forme paşnice de a stinge conflicte, să îndepărteze violenţa din drumul lor şi să reacţioneze împotriva violenţei. Rolul prevenţiei violenţei: întărirea personalităţii, toleranţă, promovarea creativităţii şi sprijinirea dezvoltării individuale. Succesul şcolar poate ajuta la clădirea aprecierii personale. Dacă un elev cunoaşte eşecul la şcoală, trebuie să-l convingem că el este valoros pentru societate şi pentru noi. Astfel îi vom întări personalitatea. Înţelegerea, abnegaţie şi model, o relaţie optimă profesor-elev cântăresc mai mult decât pedeapsa. Şcoala trebuie să dea posibilitatea elevilor să înţeleagă relaţiile sociale şi să-i pregătească să fie responsabili, să se poată descurca într-o societate a vitezei.
Există consens în părerea că cea mai mare parte a potenţialului de agresiune şi violenţă care apare în şcoală este „importat”. Dar este sigur că există şi factori şcolari care duc la violenţă, începând cu relaţia profesor-elev şi climatul social până la metodele de predare, evaluare, eşec, izolare. Atitudinea violentă a unor elevi are cauze atât externe cât şi interne. Cauzele externe ocupă un loc uriaş de mare: climatul educativ restrictiv din familie, alăturarea la grupuri agresive şi consumul regulat de filme cu violenţă. Elevii care trăiesc în astfel de mediu se comportă agresiv la şcoală.
Se mai poate preveni violenţa şi prin întărirea curajului civil. În şcoală şi în afara şcolii este vorba de două obiective: clarificarea noţiunii de curaj civil şi antrenarea, exersarea  acestui curaj. Orice situaţie conflictuală este determinată de factori concreţi şi de situaţie. Ea este, în ciuda unui model de bază asemănător, unică în felul ei. Curajul civil se bazează pe hotărârile personale şi nu pot fi prescrise. Curajul nu poate fi despărţit, de exemplu, de dreptate. Asta trebuie să înţeleagă copiii prin curaj civil: să intervină pentru cineva, chiar dacă ar fi mai simplu să treacă cu vederea şi să plece; să fie pregătiţi să ia în considerare şi eventuale dezavantaje legate de intervenţie; să nu se lase intimidaţi; să ajute la nevoie; să-şi exprime părerea, chiar dacă aproape toţi din grup au alte opinii; să ceară ajutor, să dea anunţuri, să descrie făptaşul. Lecţie foarte importantă pentru curajul civil este exersarea. Jocul de rol, prin care devenim conştienţi de temerile şi limitele noastre de acţiune. Deseori subapreciem diversitatea posibilităţilor noastre de acţiune. În jocurile de rol şi exersările concrete cu situaţii de violenţă directă putem descoperi noi răspunsuri creative la situaţii de conflict. Antrenamentul atitudinii ne oferă şansa să încercăm, să exersăm şi să reflectăm la atitudini neprobate. Curajul civil al copiilor este cerut des în situaţii de toate zilele. Astfel de situaţii ar putea fi: unui elev i se cer bani pentru a fi protejat împotriva altor agresori, sau o gaşcă pretinde un furt din magazin ca ritual de intrare. Astfel de situaţii trebuie explicate detaliat. Se va cere elevilor să spună cum s-ar comporta ei în astfel de situaţii. Se vor proba mai multe modalităţi de acţiune şi se vor observa reacţiile de fiecare dată. O astfel de scenă se discută mai întâi şi se interpretează de mai multe ori de către elevi, dezbătându-se de fiecare dată. Astfel se vor analiza dificultăţile şi obstacolele precum şi reacţiile lipsă sau potrivite situaţiei. Rolul profesorului este acela de sfătuitor.
Un proces de învăţământ eficient presupune prezenţa unui angajament al educatorilor pentru apărarea demnităţii umane şi a democraţiei. Cerinţe pentru profesori: capacitatea de a gândi în variante, iar în polemici să fie apărătorii alternativelor, chiar dacă nu sunt ale lor proprii; capacitatea de a planifica procese de învăţare şi de a le conduce fără a fi autoritar; (acest lucru implică respectul pentru opiniile elevului) fidelitatea pentru legile de bază fără a fi înclinat spre dogmatism şi îndoctrinare.